Polska żywność konkurencją za granicą
Wiceminister Antoniszyn-Klik na temat rozwoju sektora spożywczego
Polskie produkty żywnościowe są coraz bardziej rozpoznawalne na międzynarodowych rynkach. Warto jednak, aby konkurowały za granicą nie tylko wysoką jakością, ale też innowacyjnością.
"Przemysł spożywczy motorem Gospodarki: Wyzwania - Perspektywy - Inwestycje" to tytuł konferencji z udziałem wiceminister Ilony Antoniszyn-Klik. Spotkanie na temat nowych zachęt inwestycyjnych dla sektora spożywczego odbyło się 12 stycznia 2015 r. w Warszawie.
Wiceminister podkreśliła, że polskie produkty żywnościowe są coraz bardziej rozpoznawalne na międzynarodowych rynkach. – Naszym celem jest, by coraz skuteczniej konkurowały za granicą nie tylko wysoką jakością, ale i innowacyjnością. Produkcja żywności jest coraz częściej pojmowana jako nowoczesny przemysł, który ma istotny wkład w tworzenie PKB – wyjaśniła.
Podsekretarz stanu w ministerstwie omówiła też zachęty inwestycyjne dla przedsiębiorstw z sektora spożywczego. – Zapraszamy polskie firmy do działania w specjalnych strefach ekonomicznych, dzięki czemu mogą zwiększyć swoją konkurencyjność kosztową – powiedziała. Jak podkreśliła, ważnym instrumentem jest wsparcie unijne, ze środków krajowych i regionalnych - m.in. w ramach branżowych i ogólnych programów promocji. – Dodatkowo projekty w sektorze rolno-spożywczym i zielonej biotechnologii mogą też uzyskać dofinansowanie w ramach Programu wspierania inwestycji o istotnym znaczeniu dla gospodarki polskiej na lata 2011-2020 – dodała wiceminister Antoniszyn-Klik.
W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele polskich i zagranicznych firm z branży spożywczej prowadzący działalność w Polsce oraz przedstawiciele administracji i instytucji otoczenia biznesu. Organizatorem konferencji była Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych we współpracy z Polską Federacją Producentów Żywności pod honorowym patronatem Ministerstwa Gospodarki.
źródło: mg.gov.pl
Wiceminister podkreśliła, że polskie produkty żywnościowe są coraz bardziej rozpoznawalne na międzynarodowych rynkach. – Naszym celem jest, by coraz skuteczniej konkurowały za granicą nie tylko wysoką jakością, ale i innowacyjnością. Produkcja żywności jest coraz częściej pojmowana jako nowoczesny przemysł, który ma istotny wkład w tworzenie PKB – wyjaśniła.
Podsekretarz stanu w ministerstwie omówiła też zachęty inwestycyjne dla przedsiębiorstw z sektora spożywczego. – Zapraszamy polskie firmy do działania w specjalnych strefach ekonomicznych, dzięki czemu mogą zwiększyć swoją konkurencyjność kosztową – powiedziała. Jak podkreśliła, ważnym instrumentem jest wsparcie unijne, ze środków krajowych i regionalnych - m.in. w ramach branżowych i ogólnych programów promocji. – Dodatkowo projekty w sektorze rolno-spożywczym i zielonej biotechnologii mogą też uzyskać dofinansowanie w ramach Programu wspierania inwestycji o istotnym znaczeniu dla gospodarki polskiej na lata 2011-2020 – dodała wiceminister Antoniszyn-Klik.
W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele polskich i zagranicznych firm z branży spożywczej prowadzący działalność w Polsce oraz przedstawiciele administracji i instytucji otoczenia biznesu. Organizatorem konferencji była Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych we współpracy z Polską Federacją Producentów Żywności pod honorowym patronatem Ministerstwa Gospodarki.
źródło: mg.gov.pl